maandag 2 november 2015

mijn lijf: een haat-liefde verhouding....#boosyourpossitivity

Deze week was de opdracht van de #boostyourpossitivity campagne van Activia er eentje in het kader van je eigen lijf graag zien.
O boy!


Mijn lijf en ik, dat is een eeuwige tweestrijd, een (veel te ) vaak weerkerend gevecht in mijn hoofd, het moeilijke evenwicht tussen rede en gevoel. Over dat gevecht schreef ik trouwens  hier al een keer. 

Onzeker ben ik sinds mijn kindertijd, altijd ontevreden met mezelf.  Ik was me als kind al pijnlijk bewust van mijn lichaam. En dat beterde niet in de puberteit (bij wie wel eigenlijk).  Gepest worden, op balletles zitten, zwanger zijn, het waren dingen die me alleen maar onzekerder maakten over hoe ik eruit zag. 

Daarnaast heb ik sinds enkele jaren vaak rugproblemen. Na de bevalling van Kroket kreeg ik een dubbele hernia, die jammer genoeg nooit meer helemaal weg is gegaan. Met als resultaat dat ik sommige zaken niet durf / kan doen. Al realiseer ik me ook dat er mensen zijn die veel meer pijn hebben of veel minder dingen kunnen dan ik, soms lijk ik wel een oud vrouwtje. En dan ben ik boos op dit lichaam dat mij naar mijn gevoel in de steek laat. Dan wil ik dingen kunnen doen, zonder er eerst bij na te denken. Of zonder de dag(en) nadien plat te moeten liggen. Of hulp te moeten vragen omdat ik de wasmand niet zelf kan dragen. Of mijn kind niet kan oppakken. Dan ben ik boos, teleurgesteld, verdrietig,....

Langs de andere kant, heb ik een ongelooflijk respect voor het wonder van het menselijke lichaam. Tijdens mijn opleiding leerde ik er (quasi) alles over. Het is gewoon een wonder hoe een lichaam zo ingenieus werkt. Dat het ons in staat stelt om te leven, te leren, te groeien, te genezen, kinderen op de wereld te zetten....Daar kan je alleen maar vol bewondering en verwondering naar opkijken.

Ik heb altijd al een interesse gehad in gezonde voeding en dito levensstijl. Er zijn periodes geweest dat de theorie en de praktijk niet altijd even mooi op elkaar afgestemd waren, maar ik heb wel altijd de intentie gehad om zo goed mogelijk voor mijn lichaam te zorgen.  En dat probeer ik ook mee te geven aan mijn kinderen. 

Let's face it: twee zwangerschappen later zie ik er niet beter uit dan toen ik een tiener / twingtiger was, en dat zal ook niet snel het geval zijn, maar ik ben wel milder voor mezelf geworden. Meestal dan toch.
Want hoe boos ik soms ook mag zijn op mijn lichaam omdat het niet doet wat ik wil, of er niet uitziet zoals ik graag zou willen, het is wel mijn wonderlijke lichaam, waar mijn ziel / geest in mag wonen, zodat die kan leven, leren, genieten, ontdekken, dromen en doen. Dat mijn kinderen gedragen heeft en op de wereld gezet heeft.  Met beginnende rimpels die bewijzen dat ik gelachen en gehuild heb, en littekens waar een verhaal aan vasthangt. 
Mijn lichaam dat niet perfect, maar  menselijk is. 
En zo kan ik op sommige momenten zeggen: I love my body. Niet zozeer om hoe het eruit ziet, maar wel om wat ik er mee kan doen. 


5 opmerkingen:

 1. Mooi geschreven,sommige delen zijn herkenbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad! Ik herken me ook in bepaalde delen! En ik verschiet van je onzekerheid, ik zag je al een paar keer en op mij kwam je over als een stralende zelfzekere vrouw :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb mijn lijf ook leren aanvaarden. Moeder Natuur heeft niet alles eerlijk verdeeld, maar ik besef dat ik me gelukkig mag prijzen. Al heeft het jaren geduurd voor dat dat doorgedrongen is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel mooi geschreven... deze post, maar ook degene waar je naar verwijst. En eigenlijk weten we wel dat we het niet zo belangrijk zouden moeten vinden he, maar toch blijkt dat niet zo gemakkelijk. Fijn dat je op momenten wel kan zeggen dat je van je lichaam houdt, en je hebt groot gelijk!

  Liefs,
  Tamara

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Maar Heidi toch, en dat terwijl je er op de laatste facebook foto's juist super goed uitziet!!!!! maar herkenbaar en iets waar denk ik elke vrouw mee te kampen heeft, hier is het in elk geval ook erg herkenbaar. Ook het lichaam met pijn dat af en toe niet mee il door de spierziekte (sinds september dan toch wekelijkse kine wss voor de rest van het leven) maar uiteindelijk is het lichaam idd één van de grootste wonderen ter natuur. Vorige week nog tegen de dochter die niet wou geloven dat ik kon toveren "jawel mama kan wel toverren, want jij en broer zijn toch ook in mama gegroeid"

  BeantwoordenVerwijderen

bedankt om hier mee te lezen. ik hoor graag jullie opmerkingen en/of reacties