GLUTENVRIJ KOKEN

ik kook nu sinds februari 2011 glutenvrij en koemelkvrij en  heb dus al wel het een en ander geprobeerd. sommige dingen lukten vrij goed van in het begin, anderen minder, sommige dingen helemaal niet.
ik hoop hier een aantal tips en recepten te verzamelen, voor wie wat kan leren van mijn blunders.


tip 1: in de bioplanet of natuurvoedingswinkels vind je meestal een uitgebreid assortiment vervangingsproducten.tip 2: schaf je een goed kookboek aan. ikzelf gebruik deze, maar er is nog veel meer te vinden.tip 4 : gebruik rijstmelk of soyamelk. amandelmelk of havermelk kan ook, maar is prijziger.

tip 5: haal (cup) cakejes liever net wat te vroeg uit de oven. ze mogen nog een prutske vochtig zijn. die drogen verder op tijdens het afkoelen. als je ze eruit haalt op het moment dat ze echt droog zijn, riskeer je jammer genoeg dat het een te droge bedoening wordt bij glutenvrij gebak.

tip 6: laat pannenkoekendeeg altijd minstens een half uur staan. bij grote hoeveelheden beslag mag dat zelfs nog langer zijn. als je dat niet doen, vallen je pannenkoeken gewoon uit elkaar. geloof mij, ik heb het vaak genoeg geprobeerd :-)  het deeg moet ook volledig droog zijn aan de bovenkant voor je ze kan omdraaien.

tip 7: als je de bloem gebruikt van mix C (schar) heb je het probleem van tip 6 niet. ik had dit probleem wel toen ik de bloem van damhert pannenkoekenmix gebruikte.

tip 8: hier kan je een receptje vinden voor appelcake http://patatenkroket.blogspot.be/2013/08/smullenglutenvrije-en-lactosevrije.html

tip 9: met patatjes en rijst kan je niks mis doen.

tip 10: er is nu in het centrum van Brussel een geweldig nieuw ijssalon, waar ze zomaar eventjes ijsjes hebben op basis van amandelmelk en rijstmelk! in 4 verschillende smaken (praline, mokka, chocolade en vanille!)  en ze hebben er ook heerlijke sorbets!
 http://www.agendamagazine.be/en/blog/capoue
3 opmerkingen:

 1. Super , dank je wel !
  liefs Biefrul,
  bieke29.blogspot.be
  biefrul via facebook

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tip van een glutenvrije collega voor lekkere pannenkoeken: Boekweitmeel!
  Veel minder machtig dan gewone pannenkoeken. Wij gebruiken niet anders meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kwam laatst de glutenvrije kroket tegen van VA Foods, bijzonder lekker.

  BeantwoordenVerwijderen

bedankt om hier mee te lezen. ik hoor graag jullie opmerkingen en/of reacties